Varför göra idag det du kan göra imorgon?

Hur strukturerad behöver din arbetsdag verkligen vara? Var drar du gränsen mellan att schemalägga dina dagar, veckor och år i ett försök att maximera produktiviteten kontra att ge tid för kreativitet och impulsivitet, för att de mest viktiga saker just nu ska få utrymme i din dag?

Hur strukturerad behöver din arbetsdag verkligen vara? Var drar du gränsen mellan att schemalägga dina dagar, veckor och år i ett försök att maximera produktiviteten kontra att ge tid för kreativitet och impulsivitet, för att de mest viktiga saker just nu ska få utrymme i din dag?

Ansvara för din dag eller bara följa med strömmen?

Många säger att din dag inte borde vara något som händer dig, utan att det är du som händer din dag. Att du behöver se seriöst på hur du spenderar din tid. Men det finns lika många som säger att det är värdelöst schemalägga dina dagar, för att inte tala veckor och år, eftersom du inte kan förutse vad som visar sig vara viktigt imorgon.

Det finns många förespråkare för båda sidor såklart, personligen så befinner jag mig någonstans i mitten även om jag dras mer åt gänget som alltid står med kalendern i handen. Det har inte alltid varit så, vilket förmodligen förklarar varför jag befinner mig i mitten. Tills nyligen använde jag inte kalendern för mycket mer än att hålla koll på vilken dag i veckan det var, men med ökat arbetsansvar och ett stort team att ansvara för har jag förstått vikten av ett schema. När ens team växer är det lätt att kommunikationen blir lidande och därmed också teamets prestationer, det gäller därför att skapa interna strategier för hur man kommunicerar och optimerar ens tid. Min erfarenhet är att regelbundet schemalagda, produktiva möten (bort med oproduktiva möten!)är en viktig faktor för att undvika att enbart släcka bränder, de bidrar till ett mer proaktivt tankesätt där man istället jobbar för att lösa problemen innan de uppstår, bidrar till nya idéer och ser framförallt till att alla i teamet är på samma bana och jobbar mot samma mål.

Min kalender

Jag försöker att inte planera upp all min tid för den nästkommande månaden då min erfarenhet har lärt mig att det alltid dyker upp saker som behöver lösas eller planeras in, oavsett om det handlar om en person i teamet som behöver hjälp, hela teamet som behöver något eller ett specifikt projekt som behöver ros i land. För att underlätta för mig själv gör jag numera plats i mitt schema för oförutsedda händelser och skulle det visa sig att något i schemat inte längre är aktuellt så är det bara att ta bort det och gå vidare!

Jag tycker att de kalenderposter som återkommer regelbundet i din kalender bör vara en återspegling av vad som är mest viktigt. Jag prioriterar mitt schema utifrån de ansvarsområden som jag har men det behövs så gör jag justeringar beroende på hur saker och ting utvecklas.

Ens schema kan och kommer att ändras; Men kom ihåg att det är där för hjälpa dig, inte få dig att känna dig låst.

VI ÄR FORENOM

Kolla in vår nya hemsida! 

 

Av: Michael Houtari

Online Business Development på Forenom